1158  BUDAPEST,  Pestújhelyi út 58.           pest(kukac)phf.hu         tel.: 30/639-3986

4400 NYÍREGYHÁZA,  Hunyadi utca 53.   nyir(kukac)phf.hu      tel.: 30/629-6883

4025 DEBRECEN,  Hatvan utca 53.       debrecen(kukac)phf.hu    tel.: 30/995-2238

3300 EGER, Vécseyvölgy utca 12.                eger(kukac)phf.hu             tel.: 30/995-2237

PHF.HU elektromos fűtések honlapja

Szaktanács hétköznap 9-16 óráig

Telefon: 30/995-2237

Konvekciós, (hőáramlásos) fűtések - infrafűtés

Hogyan működik a fűtőpanelek konvekciós fűtése?

konvekciós fűtésA panelek fűtésmechanizmusa abban rejlik, hogy a panel alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt az előre nyúló bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe.

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál, mely égetné és keringetné a port, nem bocsát ki kétséges hatású sugarakat, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika elvén működik.

A fali fűtőpanelekkel elérhető konvekciós (levegő) fűtés hasonló a hagyományos, vizes radiátorok fűtési mechanizmusához, így hasonló elhelyezést is kívánnak. A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban a falra szerelve adják le, javasolt az ablak alatti elhelyezés a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából.

Fontos, hogy a konvekciós fűtést ne keverjük az infrafűtéssel, hiszen az infrafűtés közvetítő közeg (levegő) nélkül működik.

Az elektromos fűtőpanelek hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

 

Ez a legtisztább fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

Egy processzor segítségével a vezérlő méri és ellenőrzi a helyiség hőmérsékletét és annak változását, és kiszámítja, hogy a panelnek mikor kell működnie.

Ugyanakkor nem minden elektromos fűtés egyforma. A legtöbb elektromos konvektorban izzószál van, (egyébként az Unióban 2016-tól a gyártásuk is tilos) ezzel ellentétben az pl. ADAXGLAMOX vagy ATLANTIC fűtőpaneleket úgy fejlesztették ki, hogy nem izzószál van bennük, hanem egy speciális fémötvözetű fűtőbetét, mely alacsony (3-400 Cfok) hőmérsékleten működik, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt. A megfelelő fűtésteljesítményt a precíz elektronikus vezérléssel érik el. A norvég ADAX-nak  több mint 60 éves tapasztalata van a fűtés területén.

Infrafűtés

Infrafűtés előnyei és élettani hatása

infra fűtés előnyeiAz infra fűtés ugyanolyan érzést kelt, mint a nap sugárzása. Helyettesíti a nap melegét,nem csak jó közérzetet nyújt, hanem az egészségünkre is számtalan jó hatást gyakorol.

Gyógyászati célokra először Japánban kezdték használni a 70-es években. Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. Nem okoz kellemetlen bőrfelmelegedést, hanem eljut a mélyebb szövetrétegekhez, és ott fejti ki pozitív hatását.


Infrafűtés mechanizmusa, miért takarékos?

Normál esetben van valamilyen  fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port.  Ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, (ez csupán másodlagos feladata) hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat. A helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti azokat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérséklet különbséget a levegő és a tárgyak közt, így a „holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő csekély, de mégiscsak plusz hőt minden energiafelhasználás nélkül.

Többek közt az előbbiek miatt ismeretlen fogalom a penészesedés az infrafűtéses lakásokban!

Ez a fűtési mód mint említettük lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is. Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár  telefonon keresztüli, vagy éppen központi vezérlésű is.


Az infrapanelből kiáramló sugárzás tehát  közvetlenül a testeket melegítik, nem a levegőt. A levegő felmelegedése a másodlagos hőkibocsátás eredménye, amit a felmelegedett testek közvetítenek. Ezért hatékonyabb az infrapanel más fűtésfajtáknál, mert nincs közvetítőközeg.
A hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2 oC.

Az infrafűtéssel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait. Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket.

Tavaszi - őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapanel vagy egy infratükör ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

Ez az energiatakarékos fűtési rendszer bárhová beépíthető, mindenütt üzemeltethető, független a gázpiactól!

Az infrafűtésekről és egyéb elektromos sugárzó fűtésekről részletesen mindent megtudhat vadonatúj, kifejezetten ezzel a témával foglalkozó és csaknem az összes Magyarországon kapható terméket bemutató honlapunkon. Itt azonnali ajánlatot is kérhet illetve vásárolhat is webáruházunkban.

infrafutesbolt.hu